неделя, 16 май 2010 г.

Резултати от безплатните изследвания за хепатит в София

Вчера в Южния парк в София имаше безплатни изследвания за хепатит В и С по повод 19 май, Световният ден за борба с хепатита.

От общо 306 изследвали се 5 човека се оказаха с хепатит В и 3-ма с хепатит С. Това прави по-малко от 3% от изследвалите се.*

Резултатите са страхотни, на фона на това, че в България като цяло болните от хепатит са около 7% от населението (половин милион).

Малко цифри. Според статия в бюлетина на Unaids Bulgaria по данни на Националния център по здравна информация през 2009 г. са регистрирани 499 случая на остър хепатит В и 91 случая на остър хепатит С. За същия период са регистрирани и 99 случая на хроничен хепатит В и 114 случая на хроничен хепатит С. Това са регистрираните случаи.

Направеното вчера изследване, естествено, не е представително и няма как да говори за реалната ситуация в страната. Броят на изследвалите се е по-малък от предишни години, което лично според мен се дължи на факта, че акцията беше обявена от организаторите и медиите твърде късно. Голямата част от хората бяха случайно преминаващи, а не такива, които предварително са знаели за инициативата и са дошли да се изследват.

А на фона на това, че явно в момента човек няма къде да си направи безплатни изследвания, желаещите да се включат може би щяха да са повече.

*по предварителни неофициални данни





2 коментара:

  1. Знаеш ли, тъкмо се готвех да пусна и аз подобна статия в блога. Понеже напоследък зачестиха случаите на заразени с хепатит - Б/Ц ... драмата е голяма, де. Има толкова хора, които дори не се замислят ... :( Просто вече незнам какво и как да направим, че да информираме обществото по-ясно за тази сериозна заплаха и опасност! То е пълен ад!

    Иначе, поздрави за поста - както винаги - ясно, картко, точно и стегнато! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Петя, всяко направено нещо има смисъл, колкото и малко да е ;)
    А кога промените ще станат съществени и значими в това отношение... един бог знае...

    ОтговорИзтриване

Чувствай се свободен да напишеш каквото пожелаеш, но те моля да го направиш на кирилица.

 
Блог класация Блогосфера Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Bulgaria License.