понеделник, 10 май 2010 г.

Хлебарки

Винаги се получава така в дните след инжекцията.

Интерферонът сякаш ме държи будна – тялото ми е уморено и отпуснато, но в главата мислите са си устроили истински маратон. Прескачам от едно нещо на друго, без конкретна цел и без желание да ги контролирам. Просто съм ги оставила да прехвърчат.

На моменти се унасям, а зад затворените ми клепачи проблесват несвързани образи. Не им обръщам внимание. Все по-рядко сънувам в последно време.

Лъскава черна обвивка и пипала с тънки шипове. Остри антенки, които се мърдат предпазливо. Хлебарки. От онези големите и черни, които приличат на маслини по пода.

Разсънвам се. Това пък откъде се появи в главата ми?

Ставам да пия вода и да се преоблека. Чаршафът под мен е подгизнал от пот. Вече мога да усетя почти точно каква температура съм вдигнала, без да я меря. В момента е малко под 38.

Лягам отново и се завивам. Нищо не помага за безсънието. Никакви чайове, билки, млека, музика, тишина, душове, свеж въздух, нищо.

Просто си лежиш в леглото, а сънят ще дойде, когато той прецени.

Хлебарки.

Пружините на матрака проскърцват тихо, докато се намествам. Така и не му взех рамка. Стои си направо на пода.

Хлебарките обичат тъмни и топли места. Снасят купчини лъскави яйца и плъзват навсякъде.

Унасям се все повече, а мислите в главата ми започват да се оформят в мъгляви образи.

Колония от големи черни хлебарки, пълзящи във вътрешността на матрака. Стотици люспести телца, пробиващи си път през тесните пролуки на пълнежа, като гигантски черен мравуняк, пулсиращ в свой собствен ритъм. Хранещ се с топлината на тялото ми.

Господи, мразя си въображението понякога. Светвам лампата и се протягам за цигарите. С периферното си зрение виждам голяма черна хлебарка на стената, точно над главата ми.

9 коментара:

  1. spacecake, снощи директно се отказах да спя :)

    ОтговорИзтриване
  2. Стивън Кинг имаше подобен разказ, но в него се разказваше за колония от плъхове в подземието на стара фабрика. И като казвам "подобен" имам предвид тръпките, които ме полазиха по гърба. Т.е. надявам се, че са само тръпки... :)

    ОтговорИзтриване
  3. потреперах...
    една нощ в старата квартира същата огромна хлебарка лазеше върху главата ми. оттогава започнах да чувам нощем дори скърцането на малките им крачета под леглото...

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина - познато... Наскоро сънувах как една от тези черните хлебарки, която обаче беше мутирала, стиска с крачетата си ръцете на моя приятелка и не иска да я пусне. А аз стоях отстрани и наблюдавах... А има теория, че хората, които виждаме в съня си всъщност сме самите ние - някаква проекция на Аз-а в другия. След няколко дни успях дори да го разтълкувам този сън. Но беше ужасно.
    Май всички понякога мразим въображението си...

    ОтговорИзтриване
  5. Ужаст! Ебаси кошмара сънуваш. А това с температурата - добре дошла в клуба. Аз от 3 години насам не ползвам термометър, защото си знам кога с колко съм и ако греша е с до 2-3 десети.

    ОтговорИзтриване
  6. Не се притеснявай, това не е твоето въображение, а това на интерферона. Аз също имам подобни епизоди, хич не им обръщам и внимание.
    Имам и други - с черни мисли за злополуки и смърт на обичани хора. Ей така, изкристализират в главата ми и много им харесва да се помотат там. Умея да ги гоня, защото знам, че всичко ще свърши с последната инжекция.

    Не му се давай!
    Прегръщам те!

    sunshine

    ОтговорИзтриване
  7. Същото но с паяче))власинките по крачетата са като фина шкурка по тапета....

    поздрави)
    Pzr

    ОтговорИзтриване
  8. Гадост! Не знам кое е по-гадно въображението или реализирането... Всеки си има своите кошмарни вечери, в които сам се вкарва във филми. Полезно е да се научиш да обръщаш нещата, ако не можеш да се отървеш от темата. Като си на тема хлебарки развий сценария в посока унищожаване на тези гадинки!

    ОтговорИзтриване

Чувствай се свободен да напишеш каквото пожелаеш, но те моля да го направиш на кирилица.

 
Блог класация Блогосфера Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Bulgaria License.