сряда, 3 март 2010 г.

По света като у нас

За България едва ли скоро ще видим някакво актуално проучване по отношение на хепатит С, но пък в Щатите събират данни неуморно. Според проучвания за последните години там се издават все по-малко рецепти за пегилиран интерферон (симпатичните инжекции, с които моя милост се боде всяка седмица). За съжаление обаче тази тенденция не е резултат от намаляване на броя на болните, а е свързана с проблем, който е валиден и в България.

Според данните основна пречка за лечението е липсата на диагноза, тъй като само 49% от респондентите са знаели предварително, че са заразени. Както вече съм писала неведнъж, хепатит С обикновено няма симптоми и се открива случайно, покрай други изследвания.

На 24% от заразените с хепатит С не е било препоръчано лечение от лекарите им (любимата ми диагноза „Нищо ти няма”).

9% са теглили една майна на препоръката на лекаря си (може би защото са безсмъртни, не знам), а 8 % са отказали лечение, вероятно поради многото странични ефекти и липсата на гаранция за резултата.

Така че остават само едни 12%, които са били лекувани. Според изследователите препятствия пред лечението представляват и липсата на здравна застраховка, ограниченият достъп до медицинско обслужване и ниският процент на изследваните за хепатит С.

На базата на математически модел те проектират, че ако тази тенденция продължи, за периода 2002-2030 г. ще бъдат предотвратени само 14.5% от смъртните случаи, свързани с черния дроб и че по-малко от 1.4 милиона лица с хепатит С (от общо 3.9 милиона по приблизителна преценка) ще бъдат лекувани към 2030 година.

(Прочети целия материал)

Предвид ситуацията в България, направо ме е страх да си помисля какви биха били цифрите тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Чувствай се свободен да напишеш каквото пожелаеш, но те моля да го направиш на кирилица.

 
Блог класация Блогосфера Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Bulgaria License.