петък, 5 март 2010 г.

Една пратка лекарства броди из Европа

Ако стресът помагаше на лекуващите се от хепатит, България сигурно щеше да е на първо място по процент на излекуваните. Важно е духът на болните да се поддържа буден, да не им е скучно и да намират какво да правят в паузите между инжекциите.

След истерията със забавянето на протоколите за удължаване на лечението, за лекуващите се от хепатит С последва нова изненада. Любимите им розови хапчета, които пият всеки ден, изчезнаха от аптеките около средата на февруари. Имам превид от всички аптеки, в цялата страна.

Така че дори и да си размахвате протоколите с невярваща усмивка на лицето, няма откъде да си вземете изписания Копегус. Няма и откъде да си го купите.

Поради липсата на официална информация, естествено започнаха да бродят слухове. Една аптекарка казала, че има проблем с доставката. Според друга лекарствата са се загубили някъде по пътя. В аптеката в Каспичан били сигурни, че лекарствата са задържани по погрешка на митницата (объркали ги с някакви нови амфетамини) и до няколко дни ще си влязат по живо, по здраво в България. А баба Цеца от горния етаж, дето хвърля боб, е сънувала оная вечер голям розов камион, което сто процента е добър знак.

Всичко това, естествено, са глупости. Всичко, освен факта, че хората на лечение отново имат невероятния шанс да го прекъснат и съответно – да го обезсмислят. Но няма да влизам пак в темата, че и аз се изнервям да повтарям едно и също всеки път.

Преди няколко дни вече окончателно ми писна да слушам, че лекарствата ще дойдат около 2-3-8-15-20-края-на-март някъде и реших да попитам някой от Рош България, които осигуряват Копегуса.

Попълних си запитването и за моя (приятна) изненада ми бе отговорено още на следващия ден:

Има забавяне на пратка от чужбина, но на 8-ми март се очаква Копегусът да бъде наличен в аптечната мрежа в страната.

Нямам представа какво може да забави една пратка лекарства, но навярно такива неща се случват. (Което, ако питате някой, който тази вечер ще си изпие последните 3 хапчета, не го грее особено. Ама въобще).

Навярно и самата фармацевтична компания не е особено щастлива от факта, че пратките й се бавят, а потребителите (извинете, пациентите), мрънкат и недоволстват. Но...

... такива неща със сигурност се случват. Да се забавят пратки, имам предвид.

Не разбирам толкова ли е трудно в подобна кризисна (поне за пациентите) ситуация, компанията да излезе с една официална информация. Два реда, не повече.

Дори няма нужда да занимава медиите (че кофти едно такова за имиджа), може просто да пусне новина на сайта си или да прати по един мейл на пациентските сдружения, които се занимават с хепатитите – две са, не са толкова много. Или поне да се постарае информацията, която дават фармацевтите, да бъде горе-долу в една посока.

Не знам колко усилия изисква подобно нещо, но знам колко усилия би спестило.

На всички, които в такъв момент забравят за странични ефекти и простотии и хукват да обикалят от аптека на аптека (за част от хората това значи от град на град, защото в някои градове има само една аптека, която изпълнява такива рецепти), питат, звънят ежедневно на лекуващия си лекар, пишат по форуми и гадаят какво, по дяволите, се случва. И чупят пръсти дали тези месеци, които са ги изкарали до сега, с капещите коси, трошащите се зъби, анемията, проблемите с щитовидната жлеза, обривите, замъгленото зрение, депресията и всички други екстри по списък (грешка, по Листовка на пациента), няма да са били за тоя дето духа.

Просто малко информация. Точна, конкретна, без място за слухове и предположения. Толкова ли е трудно?

7 коментара:

  1. Предлагам след края на лечението ( стискам наличните палци да е супер-дупер Успешно), да вземеш всички страхотни статии и да ги спретнеш в една още по-страхотна книга-роман-хумореска( трагикомедия). Бих си го купила на момента. С тия пари, викам аз , да си спретнеш една още по-страхотна почивка някъде около Папуа Нова Гвинея, или колкото се може по-надалеч от ЗК. Заслужаваш си го!

    ОтговорИзтриване
  2. За мой ужас получих този коментар: http://nervousshark.wordpress.com/2010/03/05/friday-links/

    ОтговорИзтриване
  3. Съжалявам, нещо не сработи линка. Иде ми да я взривя тая държава.

    ОтговорИзтриване
  4. към такива хора пожеланието ми винаги е било едно - дано никога не им се налага да си променят начина на мислене. Няма да го преживеят просто :)

    ОтговорИзтриване
  5. Sajaliavam,no niamam na komputara si!!!Kato dete boledyvah ot hepatit,ne pomnia ot koi tip beshe!No ne mi pomognaha lekarstvata,a REZA,tova lekarstvo se pravi ot jlachkata,mislia na bik!!!Zashto ne probvate?!Nishto ne vi kostva!!!Yspeh i skoroshno ozdraviavane!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Да споделя, че Рош България спазиха сроковете, които бяха дали като информация - на 8-ми март интерферонът действително се появи на пазара. Не във всички аптеки, които работят с този тип лекарства, но все пак.

    Вече съм склонна да се изненадвам всеки път, когато някой си свърши работата или си спази обещанието.

    ОтговорИзтриване

Чувствай се свободен да напишеш каквото пожелаеш, но те моля да го направиш на кирилица.

 
Блог класация Блогосфера Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Bulgaria License.