четвъртък, 11 февруари 2010 г.

Утре, на 12 февруари, можеш да се изследваш безплатно...

... за СПИН, хепатит В и други полово предавани болести. Изследванията ще се правят в Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска” на бул. „Св. Георги Софийски” 1 между 08:00 и 12:00 часа, като анонимността на всеки е гарантирана. Инициативата е по повод празника на влюбените, а приемът е свободен, без записване.

Няма да хабя думи да те убеждавам. Животът си е твой :)

15 коментара:

  1. Имаш ли представа дали има вариант резултатите от изследванията да се получат онлайн в интернет?

    ОтговорИзтриване
  2. нямаше информация по въпроса, но предполагам, че именно така ще си проверяват хората резултатите. За СПИН има 5-минутни тестове, но за хепатита и за останалите изследвания са нужни няколко дни.
    Другият вариант е с получаване на индивидуален анонимен номер, под който те водят - след няколко дни се обаждаш по телефона, казваш си номерчето и ти казват резултата. Някои лаборатории работят и така.

    ОтговорИзтриване
  3. гррр! от две седмици се боря да си намеря място да се тествам за хепатити б, ц и сифилис, и да го видя това сега :((( няма ли да удължат срока?!

    п.с. споделете, моля ви, наистина добър кабинет в центъра, не частен, където да си направя горните изследвания - ани

    ОтговорИзтриване
  4. ани, ето няколко места, където изследванията са анонимни и безплатни:

    СРИОКОЗ
    София
    ул. "Враня" No 20, ет. 5, стая 502
    тел./факс: 02/ 833 40 99

    КАБКИС – Студентски град /Сдружение „Асоциация здраве и бъдеще”/
    София
    кв. "Студентски град",
    ул. "Арсо Пандурски" No 8, в сградата на ДКЦ 5
    (бившата Студентска поликлиника), ет. 1, стая 15
    тел./факс: 02/ 862 60 79

    Център за сексуално здраве /Сдружение „Здраве без граници”/
    София
    Майчин дом, ул. „Здраве” No 2, кабинет 164
    тел: 952 33 99; 952 02 88

    Национална потвърдителна лаборатория по ХИВ
    София
    бул. „Столетов” No 44А
    тел . 02/931 80 71

    Здравен център на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве
    София
    бул. "Дондуков" No 67
    тел: 943 46 77

    ОтговорИзтриване
  5. Ако се даде кръв в който и да е кръводарителен център, се прави безплатно изследване за всички тези болести. Дават ти номерче и с него си проверяваш резултата. В същото време помагаш на някого. Две в едно, както се казва.

    ОтговорИзтриване
  6. Ей това ми е любимият момент :) Най обичам да видя, че банката не работи след 4 или че за да ида на преглед, трябва да си взема отпуска. Поздрави на човека, дето е измислил инициативата така че хем да изглежда щедра, голяма, благородна, хем повечето хора да не успеят да се възползват от нея.

    ОтговорИзтриване
  7. алтайр, за съжаление това инфо не е вярно -
    асоциацията по семейно планиране май се съществува (така ми казаха преди две години хо телефона горе-долу), в центъра за сексуално здраве не правят тестове за хепатит, а само за спин, който наистина е безплатен. в сриокозите тестовете не са безплатни, но основният ми проблем не е това, а факта, че се намират на п* си л*, а моето време е ограничено. в института за заразни и паразитни болести не си вдигат телефона. горещата телефонна линия на хепактив или хепасист май беше, е закрита. отидох в сриокоза на враня, щото по телефона една дама ми каза всеки ден до 4.30 (официално е до пет, ама тя каза, нее, нее 4.30 най-добре), в 2.30 - и естествено се оказа, че няма кой да ми вземе кръв, щото кръв вземат до 2. и изобщо това ми ходи по мъките вече 3 седмици и затова толкова ме е яд, че не съм разбрала за днеска. остави рисковите групи, за който и да е адски трудно да се тества... истината е, че в частните лаборатории можеш да направиш всшчко това, и то само за 10 лв отгоре.
    @ черна котка - мерси, много полезно инфо!
    ани

    ОтговорИзтриване
  8. svetlina, въпрос на гледна точка е. Да, тези инициативи се правят за гласност - за да се сетят повече хора, че може би не е зле да си направят един преглед. Лично аз не виждам нищо лошо в това.

    В случая НЕ е ново това, че има безплатни изследвания - има си открай време, едно търсене в google и всеки може да намери място. Новото е, че се оповестяват публично.

    А ако някой наистина иска да си направи изследвания, може и в центровете, които съм изброила по-горе. Както и във всеки център за кръводаряване, както удачно е припомнила Черна котка.

    Ани, в Центъра за сексуално здраве лично на мен са ми правили изследване за хепатит, от там и разбрах :) След това съм си правила още едно в КАБКИС Студентски град - горе има координатите. За тези съм сигурна, защото съм ги проверила лично.
    За другите имам информация единствено от нета - възможно е и да е стара.

    А целият пакет тестове в частна лаборатория ще ти излезе над 100 лв... така че може би е най-добър варианта с кръводаряването... стига и от там да ти отговорят навреме, че аман вече от хора, които се чудят къде да се почешат...

    ОтговорИзтриване
  9. здрасти пак няколко часа по-късно :) наистина е много стара информацията и даже местата, където е публикувана трябва да я махнат, че е объркваща - моята е от предните две седмици. сигурно са имали кампании за free тестове преди време, но те отдавна са изтекли. реших да пробвам с кръводаряването в националния център по хематология. там поне можеш да дариш по всяко време. трябваше да декларирам, че няма основателни причини да смятам, че кръвта ми е рискова... което не е съвсем вярно, но така или иначе ме върнаха, защото съм с възпалено гърло :) така и не успях да попитам дали ще си получа резултатите от теста.
    от сайтовете в интернет съвсем се обърках относно различните тестове за хепатити, но факт е че в риокоз изследват, ако не се лъжа, b за 12 лв, c за 9, сифилис за 4 + 2 лева за кръвна проба. в лабораторията до нас е 16 лв за b, 12 за c, 7 за сифилис 3 лева за кръв. предполагам, че ако някой от тях излезе положителен, тогава правят всичките останали изследвания за над 100 лв. но не е, просто не е вярно, че като напишеш в гугъл веднага ти излиза.

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей пак :)
    Съжалявам, че и този опит е бил неуспешен... безумно е да искаш да си спокоен за здравето си, а да те спъват отвсякъде... не знам колко хора биха имали твоята упоритост.

    За гугъл имах предвид, че лесно можеш да намериш центровете за изследване. Аз лично написах "центрове безплатно изследване хепатит спин" и ми излязоха доста резултати. Друг е въпросът вече доколко информацията е напълно актуална.

    За цените съм се водила от листата на Цибалаб - ако решиш да си направиш там пълен пакет изследвания - за СПИН, хепатит С, хепатит Б, сифилис и трипер, ще ти излязат точно 91.70 лв. Като добавиш цената за вземане на кръв, административно обслужване и резултати, отива към 100 лв.

    Вероятно има и по-евтини лаборатории, но все пак внимавай коя избираш. Аз познавам двама човека, на които им бяха излезли положителни резултати за хепатит С в следствие на замърсени проби.

    За това какви точно изследвания да пуснеш - най-добре питай на място. В лабораторията ще те насочат най-правилно.

    Надявам се да съм ти била полезна :)

    Стискам палци за резултатите!

    ОтговорИзтриване
  11. Нали живеем в Булгаристан- отидохме до Александровска, оказа се че не правят за СПИН и хепатитите, само за полови предавани болести ( не че тези не са), но не само че не правели, те просто нямали реактивите и тестовете. Лелката беше видимо смутена и притеснена, а една репортерка, която беше дошла да заснеме за новините "великата" инициатива, се изниза след скандала който спретнаха всички,разкарали се напразно.

    ОтговорИзтриване
  12. Силве, направо ме застреля :)))))
    Навсякъде в медиите тръбяха ИМЕННО за СПИН, хепатит И ДРУГИ полово предавани болести, предполагам точно това е пишело и в прес съобщението... не е истина къде живеем просто...

    @ани - поне можеш да не се ядосваш, явно нищо не си пропуснала

    ОтговорИзтриване
  13. На мен ми се наложи да си правя предоперативни изследвания. Те включваха ХИВ/СПИН, васерман, сифилис....но не включваха хепатит. Странно защо? И защо за такива важни според мен изследвания се наложи да си платя. Не възроптах, защото исках всичко да стане както и когато е нужно. Благодаря ти за този блог, защото той е най-полезното нещо, което ми е попадало по темата. Писах за СПИН(http://ellyblog.wordpress.com/2010/02/28/zashto-e-vajno-da-govorim-za-hiv-i-aids/#more-406), защото смятам, че е важно да се говори и знае повече. На болните в България болестта им носи 50% от страданията, останалите 50% им се доставят безвъзмездно от обществото и институциите. Търся отговорите на въпроса как можем да променим това. Вероятно с общи усилия - повече информация, повече съдействие....Продължавай да пишеш!

    ОтговорИзтриване
  14. благодаря за интереса, Ели, дано има повече хора като теб ;)

    и аз съм се чудила защо при повечето задължителни изследвания (преди сватба и раждане, примерно) се прави изследване само за хепатит В, без за хепатит С... някъде някой живее с 20-30 години назад

    ОтговорИзтриване
  15. Бърз кредит оферта.
    Имам капитал, който ще се използва по-специално за краткосрочен и дългосрочен план, вариращи от 5000 евро за 1000000 евро за всеки сериозен човек, които искат този заем заеми. 4 % интерес година според готови сумата, тъй като специфичните не съм нарушава лихварство акт. Можете да изплати Максим от 3 до 25 години в зависимост от размера на готови. Това е за вас да видите за месечните плащания. Аз питам като разпознаване на ръкописни сертифицирано дълг и също някои документи да предостави. Тук е моят имейл адрес. rosanachevalier56@Gmail.com

    ОтговорИзтриване

Чувствай се свободен да напишеш каквото пожелаеш, но те моля да го направиш на кирилица.

 
Блог класация Блогосфера Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Bulgaria License.