сряда, 3 февруари 2010 г.

Лъч светлина в джунглата на здравеопазването

Днес бе официално обявено създаването на най-голямото пациентско обединение в страната – Национална пациентска организация или НПО.

Основните цели, които организацията си поставя, са засилване на гражданското участие в контрола на здравната система и въвеждане на етични норми в работата на пациентските организации. Подписан бе и първият Етичен кодекс на пациентските организации.

НПО включва 21 национални пациентски организации и 23 регионални партньорски сдружения, което я прави най-голямата пациентска организация, следвана от досегашната КЗЗ (Конфедерация "Защита на здравето").

Какво означава всичко това. Създаването на толкова голяма пациентска организация дава надежда за реална промяна в работата на здравната система и за право на глас на гражданите в управлението и контрола й. Сред членовете на организацията са двете сдружения за борба с хепатита – Хепасист и ХепАктив, както и пациентските сдружения на болните с редица други заболявания – като Национално сдружение на хората, страдащи от хронична миелогенна левкемия и Надежда срещу СПИН.

Създаването на НПО със сигурност е добра новина. Дали ще успее да се справи с амбициозните цели и да оцелее в джунглата на българското здравеопазване, само времето ще покаже.

2 коментара:

  1. Аз съм сигурна, че НПО ще се справи и с най-амбициозните цели. Защо съм сигурна ли?! Защото хората обединени от тази организация са силни и борбени и най-важното знаят какво искат и как да го постигнат. Ти си също част от тях и вече си го доказала.

    ОтговорИзтриване
  2. Петя, по принцип съм оптимист за всяко ново начинание. Но в милата ни родина има достатъчно примери за превръщане на добрите начинания в нефункциониращи такива. Надявам се този случай да не се окаже такъв и от обединението да има резултати в най-близко бъдеще. Ще следя какво се случва :)

    ОтговорИзтриване

Чувствай се свободен да напишеш каквото пожелаеш, но те моля да го направиш на кирилица.

 
Блог класация Блогосфера Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Bulgaria License.