вторник, 16 февруари 2010 г.

В името на инжекцията

Никакъв шанс да се събудя. Пия вече третото си кафе, а мислите ми се прескачат хаотично в главата

Трябва да помисля. Трябва да взема някакво решение.

Когато шефът ми ме повика да говорим, помислих, че най-после е решил да ме попита какво се случва и защо в последно време съм толкова отнесена на работа. Защо се успивам всяка сутрин и си изтървам все по-често нервите. Докато прехвърлях през главата си откъде да започна, той ме изненада с нещо съвсем неочаквано – ще трябва да замина за няколко дни извън страната. Още не се знаят точните дати, но вероятно ще ме няма около седмица.

Дори не успявам да се зарадвам на новината. На това, че ми се предлага възможност да науча нещо ново и че са избрали точно мен сред всички. Първата ми мисъл е – какво ще правя с инжекциите? Ако ме няма повече от седмица, значи трябва да си взема интерферона с мен. Да намеря хладилна чанта, да си преведа протоколите, да декларирам лекарствата пред авиокомпанията, за да ми позволят да ги взема с мен в самолета. Което автоматично означава и че половината ми колеги ще разберат, че имам хепатит С.

Прехвърлям през главата си варианти. Имам около месец до пътуването. До тогава трябва да започна да измествам инжекциите с позволените 6 часа, докато направя така, че да бия последната точно преди полета. И да се надявам да се върна навреме за следващата.

Или да проверя как стои въпроса с тези лекарства в страната, да намеря 300 евро, да си купя една инжекция и да си я бия в хотелската стая.

Или просто да тегля една майна на всичко и да откажа пътуването.

За пореден път лечението ме изправя пред избор. Писнало ми е от компромиси. Писнало ми е да съобразявам целия си живот със скапаните инжекции и да се страхувам, че нещо ще се случи с тях. Ами ако токът спре, докато съм на работа? Ако здравната каса спре да плаща на аптеките и те спрат да зареждат с лекарства? Ако покрай новата здравна реформа извадят и тези лекарства от позитивния списък? Ако покрай интерфероновата си отвеяност забравя двете хапчета сутрин и трите вечер? Ако, ако, ако…

Ако покрай това пътуване пропусна дори и една инжекция, ще изложа на риск цялото си лечение. Не трябва да допускам да се случи. Но и не знам до кога ще мога да подчинявам целия си живот на хепатита.

15 коментара:

  1. Мъкнах с мен из цяла Турция чанта с 2 интерферона,като във всеки хотел им изкачаха очите от шантавата ми молба да ги сложат във хладилника, но в крайна сметка се съгласяваха. Да не подминаваме факта, че всяка вечер исках да влизам в кухнята им , за да се уверя , че температурата е точно 7 градуса. Нощем сънувах кошмари, в които готвача си биеше скъпоценният ми интерферон със сатанински смях и кикот, или пък си представях как ги препродават на черният пазар и се препотявах здравата в и без друго задушната стая. В крайна сметка всичко завърши благополучно и мога да те уверя драги ми Алтаир, че страховете ми (ни) са 1000 пъти по-големи от колкото трябва. Така че, стегни си багажа, купи си малка,сладка хладилна чантичка,преведи документите и тръгвай на път. Никой не е казал,че трябва колегите ти да узнаят какво носиш, нали? :) И не забравяй да ни раздразниш после със страхотен пътепис и снимки :)

    ОтговорИзтриване
  2. Каквото и да трябва да правиш, го прави и не си разваляй лечението. Няма проблем да ги пренесеш през граница като ги покажеш само на тези, които те проверяват при влизане в самолета. Аз съм го правила - не е проблем. Добре е да имаш рецепта ( или протокола). Не виждам за какво ти е да го превеждаш, след като ще го покажеш само в България, а после няма да го връщаш с теб, а ще си го биеш там. И стига си мрънкал, че си съобразяваш целия живот с инжекциите. Ще ги изтърпиш за известно време, няма как. Аз се излекувах и смятам, че това, през което минах си струваше. Преди 6 месеца пак ме провериха ( вече 9 години след лечението) понеже лекарите като видят положителни антитела и не вярват. Е, резултатите са ми все още отрицателни. Пожелавам ти и на теб същият успех.

    ОтговорИзтриване
  3. Въпреки, че се чувстваш гадно, изглежда хората около теб те виждат по съвсем друг начин. Не само се справяш с работата си, но май работиш и повече от колегите си...Поне ако съдим по резултата.

    ОтговорИзтриване
  4. Обадете се на Гинка Минчева Величкова от с.Гинци община Брезник къща 327 тел. 07754/378 и 0892923326 на много хора е помогнала мои познати дори и с рак на челния дроб. Успех!

    ОтговорИзтриване
  5. @Силве, не ми е проблем мъкненето на интерферона, опасявам се, че на летището ще имам проблеми заради ограниченията с пренасяне на течности в самолета. За лекарства се прави изключение, но се декларират. Все още не съм задълбала в детайлите, защото още не знам авиокомпанията :)
    А проблемът с колегите идва от там, че цялата организация на пътуването и резервациите не минава през мен - т.е., ако ще общувам с авиокомпанията, за това ще научат и хората, които организират всичко. Абе... има време :) Нали съм си оптимист, все си мисля, че може и да съм навън само 5-6 дни :) Ще измисля нещо при всички положения :)

    @анонимен 1 - изненада ме малко това с мрънкането, обикновено не се виждам по този начин, ама знам ли :)))) Ако ме познаваше, може би щеше да знаеш до каква степен съм променила живота си от началото на лечението, но както и да е :) Благодаря за пожеланията и стискам палци никога повече да не чуеш за вируси!

    @Алиса, заради тъпата си гордост се насилвам да работя както преди (за сметка на почти нулев социален живот), което не винаги е добра идея... веднъж така ми се сринаха изследванията, че излязох в болничен. Май най-много си патя от собствения инат...
    А иначе - на повечето хора на интерфероново лечение не им личи, че са болни. Малко са отслабнали, малко са бледи и изглеждат уморени - но нищо повече. Много хора имат и проблем с това, че другите ги обвиняват в глезене и симулация, колкото и абсурдно да звучи...

    @анонимен 2 - имам лек проблем с алтернативната медицина, когато става въпрос за хроничен хепатит конкретно. Не казвам, че случаят е такъв, но повечето народни лечители не правят разлика между видовете хепатити, нито знаят с какви изследвания да проверят има ли вирус или няма.

    ОтговорИзтриване
  6. Хм,че лекарствата се декларират от теб на летището преди да се качиш на самолета ,а не от този който ти купува билета.../надявам се, че не бъркам/
    Я стягай чантите !;)

    ОтговорИзтриване
  7. Не се отказвай! Сигурна съм, че нещата ще се наредят по-най добрия за теб начин. Приятен полет! :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Алтаир, за пореден път се въхищавам и прекланям на търпението ти, с оглед какви малоумности прочетох в коментарите тук!

    Не бих си позволила да давам съвет непрепатила, но ти стискам най- искрено палци нещата да се наредят по възможно най- благоприятният за тебе начин!
    Успех и поздрави:)))

    ОтговорИзтриване
  9. В едно си много права. Ти подчиняваш живота си на хепатита. Но определено хепатитът не подчинява живота ти.
    И ако хората по-горе ти дават съвети как да решиш настоящия проблем, мен ми се ще да видя, че си решаваш и всички бъдещи с едно просто "Болна съм, мили колеги, пирятели и роднини".

    ОтговорИзтриване
  10. така е, Светлина, напълно си права.
    Винаги съм казвала нещата директно, винаги съм била открита, понякога дори до крайност.
    Но май този път си намерих майстора :)

    ОтговорИзтриване
  11. altair само едно не що не ми хареса в целият ти пост. И понеже съм прекалено директен ще ти го кажа направо. Незнаеш какво означава да се съобразяваш цял живот с инжекции. Като дете на съм оставал при баба защото инжекциите ми които текат чрез преносима система на часовников механизъм ми ги прави майка ми. А тя има работа. Не съм карал колело и играл с децата, за да не си извадя иглата от корема. Не съм правил много неща за да не си прекъсна инжекциите, всеки ден, не веднъж седмично.

    Знам, че ти е тежко. Има вероятност съвсем да разбера, ако се окаже че моят Хепатит С се е събудил :)

    Но не мога да се съглася с изказването - "Писнало ми е да съобразявам целия си живот със скапаните инжекции"

    Поздрави! Вярвам, че ще намериш решение на проблема си и този път!

    ОтговорИзтриване
  12. Прав си. Имам навика да се изразявам малко по-генерално от необходимото. В случая съм обобщила последните 6 месеца под "целия си живот", което, естествено, не е вярно :)
    И благодаря за искреността - нямаш идея колко ценя тези неща.
    Дръж ме в течение какво се случва с изследванията ти ;)

    ОтговорИзтриване
  13. Мила Алтаир,
    тук sunshine ;)
    Аз преди месец си влачих един интерферон из самолети, офиси и хотели. Няма страшно.
    Такова количество лекарства НЕ СЕ ДЕКЛАРИРА!!
    На скенера на летище София само го вадиш от чантата си и им казваш, че носиш лекарства. Аз си носех протокола и рецептурната книжка, но никой не ми ги поиска. Самолетът закъсня, помолих мацките от едното кафе да го сложат в хладилника, те ме погледнаха с разбиране и приеха. :)
    Не ти трябва и цяла хладилна чанта за няколко часа - в магазините (на TCM примерно) има пластмасови охладители.
    Ако имаш проблеми ми пиши на лични във форума - аз мога да ти услужа с хладилни гел торбички, с които да си направиш охладен интерферонов сандвич! ;))))

    ОтговорИзтриване
  14. @sunshine, много благодаря за споделената информация :) За момента нещата се развиват чудесно - започнала съм да измествам инжекциите и по всяка вероятност няма да ме има само 4-5 дни, така че носене на инжекции няма да се наложи. Ще пиша отново като знам със сигурност.

    ОтговорИзтриване
  15. sunshine:
    Радвам се, че нещата се подреждат. ;)
    Стискам палци!

    ОтговорИзтриване

Чувствай се свободен да напишеш каквото пожелаеш, но те моля да го направиш на кирилица.

 
Блог класация Блогосфера Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Bulgaria License.