вторник, 23 февруари 2010 г.

Позитивният списък става все по-негативен

На пациентите с остеопороза, паркинсон и глаукома – честито! Ще имате удоволствието да доплащате за лечението си.

Решението е продиктувано от липса на пари в касата и влиза в сила от месец март. Лично мен изключително ме впечатли изказването на председателя на Комисията по позитивния лекарствен списък доц. Васил Димитров:
„Този въпрос, че трябва предварително да се дискутира с пациенти и пациентски организации, ви моля да го осмислите, защото това означава ние никога да не вземем някакво решение и да проточим нещата във времето” (целият материал можете да гледате тук, от 04:20 до 10:00).

Ама така де, какви са тия демократични глупости, да обсъждаме. В България явно всеки е отговорен единствено пред господ бог, затова ние ще си вземаме решенията, пък пациентите... да се спасяват.

Ясно е, че парите не стигат. Ясно е и че са нужни мерки. Въпросът е докога тези решения ще се вземат тихомълком, без никой да знае по какви точно критерии са взети, без да се оповестяват публично и докога пациентите ще бъдат оставени на произвола на подобен здравен геноцид.

Как са избрани точно тези заболявания? По какви критерии? Колко още болни и с какви заболявания могат да очакват „включване” от здравната каса?

Утре може да им хрумне нещо друго. Ще се съберат и ще си вземат решението, защо не и за хепатитно болните, че и те са голям харч за държавата, да им се не види.

Пък ако на някой болен не му изнася – да емигрира или да си наляга парцалите. Щото явно в българската здравна система понятия като „прозрачност” и „диалог” просто не виреят.

4 коментара:

  1. Разбирам колко си бясна и защо. В България здравната каса е сравнително ново явление, за разлика от други държави, които имат по няколко такива и то добре функциониращи. Винаги съм се чудела защо ние имаме само една здравна каса? От една страна и с една е голяма какафония, а какво ли ще стане ако са две или повече. От друга страна докато е само една- нямаш избор. Подчиняваш се на монопола им, защото те колят и бесят и може би в някои случаи да лекуват.

    ОтговорИзтриване
  2. Петя, всяка система си има недостатъци. Съответно и начини за премахването им. Не вярвам в идеалните структури, но ме ВБЕСЯВА поведението на хора, които са се срастнали с длъжността си и се считат за богопомазани.
    Някой горе решава съдбата на хиляди и не смята, че тези хиляди имат думата. И това се случва не само в здравната ни система, за съжаление.

    ОтговорИзтриване
  3. Това едва ли ще се промени скоро. Защото "единственото" лечени на някои "болести" е Хирургическа интервенция. Понякога имам чувството, че докато не се изпозастреляме с правителството няма да се разберем. Лошото е, че в България и де стане преврат, на никой окото няма да му мигне.
    За моето живото пътдържащо лечение, което въведоха само за много ограничен брой пациенти 8 пъти смениха критериите. Не казвам че лечение няма, но то е от преди 10000 години, просто защото новите медикаменти са много скъпи, а господата депутати не седят н игла в корема по 12 часа. И на тях не им е дискомфортно. Та като не им е дискомфортно, гледат да им е и евтино, и ни оставят да се мъчим. Та първо беше - те тия над 18 години така и така са взели да мрат, какво да им пускаме скъпи лекарства, дай да лекуваме децата. После беше - дай само тия дето са почти добре и така или иначе се бодат по-малко, защото кръвното желязо им е ниско да ги пуснем на хапчета, че да ни е по-евтино, щото дозата ще е за потдържане на нивото на желязото, не за свалянето му. ИДИОТИ ШИБАНИ ! Извинявам се за нецензурното изказване, но наистина на моменти смятам че лечението е КУРШУМ В ГЛАВАТА

    ОтговорИзтриване
  4. ама как така "как са избрали тези заболявания" - ми то е ясно - от тях страдат най-много пациенти :(

    ОтговорИзтриване

Чувствай се свободен да напишеш каквото пожелаеш, но те моля да го направиш на кирилица.

 
Блог класация Блогосфера Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Bulgaria License.