понеделник, 8 февруари 2010 г.

Стигмата

Доста време ми трябваше, за да започна да пиша този текст. Темата е огромна, много по-голяма от мен самата. Въпреки това, искам да ти споделя моята гледна точка за проблема.

Каква е първата ти асоциация, когато чуеш думата „стигма”? Вероятно се сещаш за онзи филм от 99-та, от който си разбрал, че така се наричат белезите от приковаването на кръста. Това е и едно от значенията на тази дума.
Според речника на Оксфорд дефиницията на стигма (stigma) е “срамен белег, асоцииран с определено обстоятелство, качество, или човек”. Гръцките и латинските корени на думата стигма означават “да бележиш, да маркираш, или да татуираш”. Речника Encarta дефинира стигма като “знак за социална неприемливост: срамът и позора, свързани с нещо, което е определено като социално неприемливо”. Дефиницията на стигма в речника Merriam-Webster включва “знак на срам или дискредитиране, идентифициращ знак или характеристика, специфичен диагностичен знак за заболяване”.

Този текст се отнася за социалния аспект на стигмата, за това как и защо се появява и до какво може да доведе.

Причините за стигматизирането могат да бъдат много – определени навици и поведение, сексуална ориентация, етническа и расова принадлежност, здравословно състояние. Стигматизирането е пряко свързано със стереотипите (сещаш се – „циганите са крадливо племе”, „гейовете са превзети и се правят на интересни”, „на наркоманите не може да се разчита”) и в резултат на него се появява и дискриминацията.

Когато говорим за хепатит С, причините за стигматизирането могат да бъдат няколко и до една се дължат на недостатъчна или погрешна информация:
1. Страх от заразяване – това е една от основните причини, които могат да доведат до социална изолация. Незнанието, че хепатит С се предава изключително чрез контакт кръв-кръв и не съществува риск при споделяне на общи съдове и принадлежности, допир, ръкостискане, целувка или ежедневно общуване.

2. Страх от болести – не конкретно от хепатита, а от болести като цяло. Нежеланието да бъдеш в компанията на болен човек, да ставаш свидетел на това, което се случва с него, да мислиш за проблеми, които не те засягат пряко.

3. Осъдителност – вярването, че всички заразени от хепатит С са интравенозни наркомани или някога са ползвали венозни наркотици. Този проблем е свързан както с неадекватно отношение към наркозависимите като цяло (използването на наркотици е проблем, а не престъпление), така и с поставянето на етикети на други, които се чувстват жертва на обществените предразсъдъци.

При хепатит В, заради възможността за полово предаване на вируса, съществува и стигматизиране на основа на сексуални практики и навици. („Кой го знае къде е кръшкал, за да си го лепне тва”).

И за да не ти звучи всичко просто като суха теория, ще ти споделя и нещо лично. Допреди няколко години самата аз съм била жертва на незнанието си и съм категоризирала до голяма степен хората, въпреки самочувствието си на „разкрепостен” и „непредубеден” човек. Глупости. Имала съм точно същите нагласи и стереотипи, които имаш и ти в момента. И сега имам в изобилие.

Мога и да ти разкажа няколко случая от скромния ми опит, когато с мен са държали така, сякаш само чакам удобен момент да си вкарам нещо във вената („Навивай го тоя ръкав, кво ми се глезиш с тия игли, нали все отнякъде си го хванала тоя хепатит”).

Мога да ти разкажа и как съм виждала ръцете на човека срещу мен да се разтреперват при споменаване на диагнозата, да си забравя репликите и да се чуди как после да дезинфекцира помещението.

А, и само да допълня, в гореописаните случаи реакцията е от медицински лица, които БИ ТРЯБВАЛО да знаят с какво си имат работа и как да се държат.

Мога да ти разкажа и истории, които не са мои. За хора, загубили работата си или търпящи невъзможно отношение всеки ден. За хора с проблеми в общуването дори с най-близките. За хора, на които им е отказана медицинска помощ, защото са имали добрата воля да споделят, че са болни.

Знаеш ли какво ще направи един хепатитно болен, на когото веднъж е отказана зъболекарска помощ или са се отнесли с него унизително? Много просто, следващия път ще си трае. И ще се надява хигиената да е достатъчно на ниво, за да не му лепнат още нещо и за да не зарадват с подарък следващия в чакалнята.

Всички тези примери са за дискриминация, която е пряко следствие от стигмата. Темата за дискриминацията е дори още по-голяма, но някой ден ще се престраша да пиша и за нея.

Има още един проблем, свързан със стигмата, който е изключително сериозен, поне според мен. Това е проблемът с автостигмата.


...........................................

какво прочетох по темата:

Заклеймяване и хепатит С
Stigma of Hepatitis
Stigma - sociological theory
Social stigma
Stigma Guide
Breaking the Hepatits C Social Stigma

9 коментара:

  1. Сблъсквал съм се с дискриминация, и за малко да направя луд скандал с Общината, когато едни неин служител заяви пред мен, че Инвалидите нямали работа по центъра на града. Това се дължало на факта, че в центъра има само кафета и магазини, и те няма какво да търсят там. Да седяли в болницата, където достъпа е свободен за овтомобили, да не го занимавам с талони за инвалиди и такива простотии. И това общински служител в Пътни служби, или както там се казва одела.
    Другият масов случай на дискриминация е от страна на аптекари. Човек неможе да си купи игла. Хронично болен съм, налага ми се да си разтварям по 4 флакона с лекарство на ден по 5 пъти на 20 дни. Веднъж да си забравя иглата у дома и да трябва да си направя инжекция в Офиса и няма от къде да купя. Аптеки има на всеки ъгал. Игли не зареждат. Случвало ми се е да чуя коментара - Ще ползата отделни игли и с едан спринцовка а??? Горката женица чу само 2 реплики в отговор, ама не и стана приятно, че се е изказала неподготвена.

    Съгласен съм, че дискриминацията е сериозен проблем, но борбата с него ми се вижда много трудна и сложна!

    ОтговорИзтриване
  2. така е, проблемът не е от вчера и няма да се реши за един ден. Но съм убедена, че всяка инициатива в тази посока е смислена, дори и ти или аз конкретно да не усетим ползата от нея ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Сърдечно се надявам да си права !

    ОтговорИзтриване
  4. Хммм, а когато стигмата идва от близки приятели, или поне ти си ги мислил за такива? Наскоро една такава... " приятелка" ми изръси , че хепатита ми бил наказание от Бог, защото съм имала грехове в предишният си живот, и сега по този начин Господ ми го връща. Тъй като останах като гипсирана от тази вселенска глупост, се измайтапих, че аз грехове нямам ( надявайки се, тя да го е казала на шега), при което още по-сериозно ми заявява- "Ми то може да е наказание заради греховете на твоите родители, до пето коляно важат! Отиди на църква, запали свещ и се покай пред Него"... та такива ми ти работи, луди хора колкото щеш... убеждавам се за сетен път. Но колкото и да си повтарях, че тя просто е ТЪПА и НЕОБРАЗОВАНА по отношение на хепатита, ми стана много болно от факта, че съм определяна като грешница–>че и с хепатит на всичкото отгоре. Аз съм си виновна, нали разбираш!!!!!!!!!!!!!
    Нямам думи....

    ОтговорИзтриване
  5. какво да ти кажа, Силве... стой далеч от такива хора, просто не си струват усилието...

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей :)
    Харесвам начина ти на мислене, но не мога да се съглася напълно с постовете ти за стигмата и автостигмата. И преди да кажеш, че не те разбирам, аз самата съм пациент с таласемия майор. Хиляди пъти съм се сблъсквала с опити да ме дискриминират по различни начини, хиляди пъти съм се крила в ъгъла заради "етикетчето", но в един момент просто ми писна. Аз знам коя съм и каква съм! И знам, че хората са ограничени невежи, но се държат с теб така както ти им позволяваш. Когато самата ти си наясно, че нямаш "вина" и не се държиш като "второ" качество човек, няма как някой друг да ти го внуши...
    И понеже уж пиша само коментар искам да ти пожелая само кураж - да отстояваш себе си :) с другото можеш да се пребориш :)

    ОтговорИзтриване
  7. здравей, oli4ka :) от коментара ти пък аз оставам с впечатлението, че мислим напълно по еднакъв начин, може би просто в текста горе не съм се изразила по достатъчно ясен начин. Според това, което пишеш, ти също си се сблъскала със стигмата и дискриминацията, НО си успяла да ги преодолееш и да продължиш напред, въпреки всичко :) Аз самата минах през доста... хм, стадии :))) може би, надявам се, някой ден ще стигна и до момента, в който да стоя с името си зад всичко, което казвам... просто имам още няколко филма в главата за доглеждане ;)
    Благодаря ти за коментара

    ОтговорИзтриване
  8. БЪРКАШ ПОНЯТИЯТА - ОПРЕДЕЛЕНИЯТА...ТОВА ЗА КОЕТО ПИШЕШ Е КОМПЛЕКСИ И ПРЕДРАСЪДАЦИ...СТИГМАТА Е НАКАЗАНИЕ И ИЗПИТАНИЕ ЕДНОВРЕМЕННО !!!

    ОтговорИзтриване

Чувствай се свободен да напишеш каквото пожелаеш, но те моля да го направиш на кирилица.

 
Блог класация Блогосфера Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Bulgaria License.