понеделник, 11 януари 2010 г.

Хепатит С, приятно ми е да се запознаем

Избрала съм да се наричам алтаир, на името на най-ярката звезда от съзвездието Орел. Името й идва от арабски и означава „летящата” или „птицата”.


Според мита за Прометей, орелът, който кълве черния му дроб, е превърнат от боговете в съзвездие, след като съвестно изпълнява задачата си.


Когато преди три години ми откриха хепатит С, нямаше как да не се сетя за тази легенда, която ни караха да четем и анализираме в училище. Все едно от бушуващите по онова време хормони можеше да ни влезе нещо в главите. Но явно все пак някакъв спомен се е закачил за незаета от мисли за секс мозъчна клетка.


И ето ме тук, с името алтаир, в цялата си светлина и блясъкът на 2-ра степен фиброза и високо вирусно натоварване.




Това на снимката е рибавиринът, моят приятел (малките розови таблетки с надпис на тях. Останалите хапчета лекуват страничните ефекти на розовите. Голям купон). С рибавиринът, моят приятел, се срещаме 2 пъти сутрин и 3 пъти вечер, след хранене. Според дългата метър и половина листовка той е чудесна част от лечението на хепатит С, въпреки че и до ден днешен не се знае как точно действа. За сметка на това пък се знае колко странични ефекти има.


Преди да започнете да пиете малките розови хапченца, добре е да сте наясно, че животът ви ще стане изключително гаден. Освен това с големи приветливи червени букви ви предупреждават, че може и да ви се прииска да посегнете на него, живота си. Дали като част от страничните ефекти или в следстве на тях, не става ясно.


Но аз се отклоних от темата. Този блог е дневникът на една болест, способна да изконсумира живота ти, във всеки един смисъл. И моят опит да се справя с нея.

3 коментара:

  1. наистина звучи много кошмарно, поздравления че се бориш!!

    ОтговорИзтриване
  2. Как си се заразила ... поне това разбра ли ?

    ОтговорИзтриване
  3. Привет :)

    Няма как да разбера кога и как съм се заразила, за съжаление. Възможно е да е от операция на бъбреци, от зъболекар, от маникюр, от татуировка или пиърсинг...

    ОтговорИзтриване

Чувствай се свободен да напишеш каквото пожелаеш, но те моля да го направиш на кирилица.

 
Блог класация Блогосфера Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Bulgaria License.