сряда, 13 януари 2010 г.

Наръчник по оцеляване в българската здравна система

Ако, не дай си боже, някога ви се наложи да имате вземане-даване с българската здравна система, добре е да бъдете предварително подготвени. Този наръчник засяга основно дългия и трънлив път по отпускане на скъпоструващи лекарства от българската здравна каса.


1. Неписано правило в българското здравеопазване е, че за да получите лечение, желателно е да сте здрав. Ако имате неблагоразумието да се чувствате зле, не бихте успели да се преборите с бюрократщината, висенето по опашки, безкрайното подаване на молби и стресът от липсата на информация. Така че преди да започнете да кандидатствате за лечение, много е важно да оздравеете или поне да подобрите максимално здравословното си състояние.


2. Да приемем, че вече се чувствате добре. Следващата стъпка е да съберете информация. Тъй като това е доста важен процес, от здравната каса са се постарали да го направят и подобаващо труден. Имате няколко варианта:

- Да поровите в интернет – очаква ви изобилие от неясна, противоречаща си и остаряла информация.
- Да позвъните на някои от телефоните на здравната каса – никой няма да ви вдигне, но това е умишлено, за да се поддържа духът ви търсещ и буден.
- Да отидете на място в някой от центровете на НЗОК – ще се наложи да изчакате няколко часа, но пък срещата със служителките там ще остави незабравим отпечатък в съзнанието ви.

3. Така. Вече знаете дори по-малко, отколкото в началото. Това не бива да ви притеснява, нормално е и ще продължи да бъде така и занапред.
Осланяйки се на интуицията си и на слуховете, които сте чули, трябва да съберете всички необходими документи и изследвания, които да подадете в здравната каса. Това обикновено включва:

- Изследванията, които са ви правили лекарите ви.
- Изследванията, които е трябвало да ви направят лекарите ви, но не са.
- Изследванията, за които нито вие, нито лекарите ви подозирате.
- Молба (писмена) до шефа на здравната каса.
- Молба (устна) до служителката, която приема документите ви.
- Всички документи, които сметнете за удачни, включително международния паспорт на кучето ви, застраховката за колата и отпечатъка от палеца на левия крак на лелката, която продава закуски до Александровска болница.

4. Вече сте готови. Заредете се с ентусиазъм и успокоителни и преминете към следващата стъпка – подаване на документите. За целта е необходимо да си вземете поне един ден отпуск. След като изчакате между 2 и 5 часа, ще ви приеме чаровно намръщена и неприветлива служителка. Напомнете си, че тя не е там по свое желание, родена е за по-велики дела, а мъжът й вероятно изпива цялата й мизерна заплата. Освен това вие сте единственият й шанс да покаже, че все пак разполага с някаква власт.
След като ви покрещи известно време за разчупване на обстановката, тя ще ви върне за нещо („Нещо бледичко ми се вижда мастилото на тва печатче, я да видим един по-пресен ще можеш ли да вземеш?”). Не падайте духом, така или иначе ще ви върне още няколко пъти. Набавете всички необходими документи, запишете час при психотерапевт, вземете още един ден отпуска и повторете процедурата.

5. Ако сте успели да преминете през горната стъпка без да причините увреждания на психиката си – поздравления! Сега ви остава Голямото Чакане на Отговор от здравната каса. Той ще пристигне под формата на писмо в плик, защото българската здравна система смята мобилните телефони и интернет за твърде модерно и рисковано средство за комуникация. Чакането на отговор отнема между 30 дни и няколко месеца, през което време вероятно ще бъде сменено правителството, политиката за отпускане на лекарства и ще трябва да повторите процедурата (ако чак пък толкова ви се иска да се лекувате).

6. Чакането свърши. Вече държите в ръце заветното писмо! То ви уведомява, че сте одобрени за лечение и включени в списъка на чакащите лечение. Нали не мислехте, че ще ви се размине толкова лесно? Страданието е част от живота на болните и здравната система ще направи всичко възможно, за да не развали този имидж. ТОВА чакане продължава от няколко месеца до година, за което време вие трябва да се постараете да останете жив.

7. Ако сте оцелели след дългото чакане (и въпреки лековатия тон на тази статия – някои НЕ успяват), идва време да посетите отново приветливите и усмихнати служители в здравната каса. Не е нужно да навлизам в подробности, но ключовите моменти от предното ви посещение ще се повторят.

8. И така, най-после излизате от НЗОК с широка усмивка и протоколите за лекарствата си в ръка. Не бързайте да се радвате. Ще ви отнеме седмици, преди да откриете аптека, която ги отпуска. Здравната каса може и да е благоволила да ви даде разрешение да се лекувате, но това не значи, че ще си остави магарето в калта. Колко му е да спре да плаща на аптеките, за да не могат да зареждат с лекарства, да промени някое от изискванията или пък просто да свърши парите?
А тъй като това лечение е жизненоважно и не бива да се прекъсва, на вас ви остава единствено да намирате отнякъде хиляди левове всеки месец (за пример – в моя случай лечението на месец струва около 4 000 лв). Нищо, че си внасяте съвестно и отговорно здравните осигуровки, изпълнявате своята част от обществения договор и не пропускате да гласувате.

Така ще е, като сте имали неблагоразумието да се родите в България.


11 коментара:

  1. глупости на търкалета
    автора на статията показва завидно незнание

    ОтговорИзтриване
  2. тъжно е ,но е факт,авторът показва незавидно знание,за съжаление

    ОтговорИзтриване
  3. само да вметна - авторЪТ е преминал през гореописаната процедура 2 пъти, спомените за това още го будят нощем ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Я не им обръщай внимание. Само ние си знаем какво ни е на главите .Добре ,че трябва 2пъти да се борим с бюрокращината.Желая ти скоро да получиш вторите протоколи.Успех!!!

    ОтговорИзтриване
  5. благодаря, ще пиша какво се случва ;)

    ОтговорИзтриване
  6. уфффф,и мен сигурно чака всичко това...:((((

    ОтговорИзтриване
  7. каквото и да те чака, ще минеш през него. Не е лесно, но не и невъзможно. Стягай от сега нервите и не се оставяй да те мотаят!

    ОтговорИзтриване
  8. @ първият анонимен по- добре да си замълчи, защото авторЪт на статията най- добре си знае всъщност и тази Здравна каса, като единствен монополист в Държавата цака всичко живо, стремейки се да го превърне в нежива материя. Ама всичко, с което има досег, де*ба и ... извинявам се, но много съм набрала на въпросната институция, макар че по друг повод се сблъсквам с нея.

    ОтговорИзтриване
  9. Авторът много добре е описал ситуацията и всеки, който е преживял ПЪТЯ го знае.
    Вярно, че вече няма списъци с чакащи, но основното е липсата на информация - информацията се крие и то много успешно.
    "Говорете с личния си лекар" - за разлика от НЗОК, аз този разговор не го препоръчвам. Вашия личен лекар най-вероятно не знае какво точно е хепатит С и не знае кои са болниците в България, които го лекуват.


    Явно това е бил кошмарът на списъците със чакащите.

    Моя кошмар беше липсата на информация и липсата на пари. Аз работех в частната сфера и докато работех не можех да си позволя лукса да търча по ден, два по болници, че всеки месец. Освен това парите ми стигаха, колкото да си покривам разходите. Едно пътуване до болницата в големия град ме разоряваше тотално. Стъпките по моя Път ги предприемах в разстояние на месеци една от друга.

    Ако сте жител на София, да речем, на вас ще ви е по-лесно и проблемите ви ще са сходни с гореописаните от Автора. Прибавете с това моите проблеми на жител от провинцията и си представете картинката.

    Чудя се как сред коментарите се появи и такъв, оспорващ компетентността на автора?

    ОтговорИзтриване
  10. Първият анонимник (може би оная чаровно неприветлива лелка) за едно е прав - завидно е незнанието и е незавидно знанието на това през какво преминава един болен в България

    ОтговорИзтриване
  11. така си е,не го пожелавам на никого,болен си и се тресещ от нерви и страх,дали,кога ще ти отпуснат скъпите лекарства,а от РЗОК като звчннещ ти казват-спокоино ние ще ви уведомим,но е много рано още,толкова съм разочарована от цялото това чакане..........все пак сме в бг:(

    ОтговорИзтриване

Чувствай се свободен да напишеш каквото пожелаеш, но те моля да го направиш на кирилица.

 
Блог класация Блогосфера Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Bulgaria License.