събота, 16 януари 2010 г.

Негово Величество Интерферона

Едва ли има човек, сблъсквал се някога с диагнозата „хроничен хепатит”, който да не знае какво е това. За момента интерферонът е единственият шанс да влезеш в процента на излекуваните, когато става въпрос за хепатит С.


Малките симпатични инжекции се слагат подкожно всяка седмица в определен ден. Обикновено – в петък вечер, за да оставиш събота и неделя за страничните ефекти. Усещането на следващия ден е като след близка среща с товарен влак – температура, главоболие, отпадналост, болки навсякъде. Нищо, което да не можеш да преживееш. Всичко се преживява, когато знаеш защо го правиш.

Хепатитът променя гледната точка. Ако преди си се разкисвал от една обикновена настинка, сега ще приемеш за нормално да ходиш на работа с температура, да те боли глава и да се чувстваш отпаднал. Просто ще свикнеш. Самосъжалението не води до нищо добро.

Интерферонът е най-добрият ти приятел. Ще разчиташ на него, ще броиш дните до следващата инжекция. Ще го пазиш като очите си, заедно с таблетките рибавирин.
Интерфероновото лечение продължава 24 или 48 седмици според генотипа на хепатит С. За тази половин или една година само от теб зависи до колко ще се промени живота ти. Ще ти е нужна подкрепа. Ще са ти нужни цялата сила и мотивация, които намериш в себе си. Предстои ти една от най-важните битки в живота ти.

А в момента, в който осъзнаеш колко много зависи от теб, диагнозата ще престане да бъде присъда.

4 коментара:

  1. Имаш страхотен блог! Не ми остава време да коментирам, защото бързам да изчета постовете до сега... Продължавай да се бориш, дори ако забравиш защо го правиш и се чудиш има ли смисъл. Подкрепям те виртуално!

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че имаш странични ефекти.
    Пишеш страхотно... желая ти сила и късмет

    ОтговорИзтриване
  3. Трябваше да прочета това! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване

Чувствай се свободен да напишеш каквото пожелаеш, но те моля да го направиш на кирилица.

 
Блог класация Блогосфера Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Bulgaria License.