неделя, 17 януари 2010 г.

За автора на блога и блога на автора

Аз съм момичето, което чака с теб автобуса на спирката. Което сяда на втората седалка и зяпа разсеяно през прозореца. Аз съм тази, която се смее високо на съседната маса, която ти се усмихва пред асансьора в офиса. Аз съм просто една от многото.

В България има над 500 000 човека, болни от хепатит В или С. Ако ти е трудно да си представиш колко хора са това, представи си населението на Пловдив + населението на Стара Загора. Това са ужасно много хора. Тъй като обикновено хепатитът няма симптоми (затова го наричат „тихия убиец”), не ми се мисли колко от тях НЕ знаят че са болни. И ще разберат, когато е твърде късно.

Започнах да пиша този блог по няколко причини. Първо, заради себе си. Част от нещата, за които пиша тук, вече са се случили. Преживяла съм ги и съм продължила напред. Други се случват в момента. Дори и за миг не съм се съмнявала, че ще преживея и тях. И ще продължа напред.
Зная, че много от текстовете тук звучат потискащо. Това не означава, че пиша във ваната с химикал в едната ръка и бръснач в другата. Просто не съм такъв човек. Тези думи са емоция, която съм преживяла и имам нужда да извадя от себе си. Единственият начин, по който АЗ мога да го направя, е пишейки.

Имам една молба. Ако този блог ти действа потискащо, ако те кара да се чувстваш зле, използвай малкото хиксче горе вдясно. Сериозно. Излез на кафе с приятели, купи си нещо непотребно, разходи се. Животът е прекрасен и най-нормалното нещо на света е да искаш да си здрав и да не се тревожиш. Имаш избор дали да влезеш тук или не, дали да четеш или не. Използвай го!

Втората причина, заради която пиша, са другите като мен. Както вече споменах, те не са малко. И от личен опит мога да ти кажа – имат отчайваща нужда от информация. За щастие, вече има сайтове и форуми на български, където човек с такъв проблем може да потърси информация и подкрепа. На мен ми се иска да им дам още нещо – една изцяло лична гледна точка. Една лична история, която да сравнят със своята, да намерят общите неща и разликите. Да разберат, че не само те се страхуват и тревожат. Че щом аз мога да се справя, значи и те могат. Моята история не е нито най-вълнуващата, нито най-страшната. Просто е една от многото.

Ако само това бяха причините, нямаше да си правя труда да се опитвам да популяризирам блога. Има и още една, трета причина.
Иска ми се да вярвам, че нещо от прочетеното тук може да те накара да се замислиш, дори и за 2 минути. Не за това колко е шибано да си болен и колко несправедлив е животът. Иска ми се да вярвам, че някой от попадналите тук хора ще си пусне изследвания. Ей така, за собствено спокойствие. Или ще си сложи ваксина за хепатит В (за С все още няма, за съжаление). Или ще се огледа дали е чисто студиото, в което отива да си прави татуйровка. Или ще е малко по-наясно какво се случва с някой близък, който открие, че е болен.

Според световната статистика един от всеки 12 човека е болен от хепатит. Убедена съм, че познаваш повече от 12 човека. Помисли за това.

Ще ми се да вярвам, че този блог може да промени нещо. Сигурно съм твърде голям оптимист.

И още нещо. Далеч съм от мисълта, че хепатитът е най-лошото нещо на този свят. Сигурна съм, че и ти си имаш проблеми, които въобще не са малки. Ако имах способността да реша дали в България да няма болни от хепатит или да няма деца без родители, щях да избера децата. Без дори да се замисля.

Просто това е темата, по която АЗ имам какво да напиша. Може би не ти се вярва, но в България все още е възможно да си загубиш работата заради това заболяване или да ти бъде отказана зъболекарска помощ. Никой не пише за това.

Благодаря ти, че ми отдели 5 минути

Само още нещо искам да ти кажа. Този блог е личен, но когато го четеш, не мисли за мен. Мисли за себе си. Мисли за хората, които обичаш, за нещата, които те правят щастлив, за това колко прекрасен и безкраен е всеки един ден от живота ти. Никога не съм спирала да вярвам в това.

Ако искаш, можеш да ми пишеш на hepaetos в gmail


Едно допълнение.
Текстовете, под които видиш забележката:

*текстът се отнася за нещо вече минало

са писани след реалната дата на нещата и събитията. Всички останали текстове са актуални и се отнасят за нещо, което се случва сега.

41 коментара:

  1. Аз ти вярвам. Нека повече да си казваме че утре ще е по добре . Страхотен Блог! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Няма да натисна хиксчето!
    Оценявам това, което правиш и силата да го сториш! И съм с теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Браво ,миличка !
    Справила си се чудесно .Знам ,че си силен човек и ще пребориш хепатита .

    ОтговорИзтриване
  4. много истински пишеш. ще се радвам да чета за всичко около теб, не само за болестта. хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Още първия път когато прочетох блога.......се разплаках!И не за това,че съм слаба или депресирана.Разплаках се защото все едно ставаше въпрос за мен.
    Поздравления!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Има едно изречение, което ми се струва подхоящо за случая:
    "Преди да бъде повърнат, живота първо трябва да бъде погълнат!"
    Гледната точка, от която пишеш-по-духовна, малко дистанцирана, ми говори че вече повръщаш проблема, това е чудесно! Харесвам стила ти, наистина те бива с думите и ще те чета редовно!

    ОтговорИзтриване
  7. Желая ти да се пребориш с болестта, защото нвяма нищо по- ценно от здравето.

    ОтговорИзтриване
  8. Блогът ти въобще не е потискащ. Поне на мен не ми действа потискащо, а напротив... изпълнен с енергия и хъс за пълноценен живот. Комплименти за написаното и за това, че караш хората да се замислят за здравето си.

    ОтговорИзтриване
  9. ОТ ВСЕ СЪРЦЕ ЖЕЛАЯ ТИ ДА СЕ ПРЕБОРИШ С БОЛЕСТА.!!!ЩЕ ТЕ ЧЕТА РЕДОВНО.

    ОтговорИзтриване
  10. Няма нищо по-важно от здравето! - колкото и клиширано да звучи това.. Най-често го разбират, оценяват значението му хората, които имат здравословни проблеми..
    Сърдечен поздрав от мен, Altair и.. надявам се, нямаш нищо против..? Повече хора трябва да прочетат!

    ОтговорИзтриване
  11. Чета и не мога да спра...Страхотен блог!

    ОтговорИзтриване
  12. Блогът ти е всичко друго, но не и подтискащ. Смел, вдъхновяващ, позитивен - да. Ти също!

    ОтговорИзтриване
  13. знаеш ли колко са малко хората, които не се пречупват пред трудностите? дори най-дребните такива?
    за първи път попадам тук, но съм някак убедена, че не просто ще се справиш, а ще се справиш изклъчително добре.

    ОтговорИзтриване
  14. totenlicht, аз не просто се пречупвам пред трудностите, аз се разпадам пред тях. Но по неясни и за мен причини после някак си успявам да се събера отново. Някой ден ще пиша и за това.

    ОтговорИзтриване
  15. Хиксче, къде е това??? Какво е??? От 2 часа чета и немога да се накарам да си легна. Умрял съм за сън. А всеки ден в 8 пия един вид животопотдържащ препарат. Утре колко ще ми се спи..........
    НО няма значение. Благо е страхотен, пишеш удивително. Незнам в мен ли има нещо сбъркано, но четивото ми е страшно приятно. Може да е защото за мен висенето в болнична стая с 5 човека на които им се прави кръвопреливане е в графа - Купони и почивка. Както и да е....... Благодаря, че има хора като теб, които пишат така, които се борят и се опитват да накарат другите да си пуснат едни изследвания.......

    ОтговорИзтриване
  16. "хиксчето" е малкият бутон за затваряне на прозореца в горната дясна част на екрана :) ако ползваш mac, нормално е да не разбираш за какво говоря :))))

    ОтговорИзтриване
  17. Искам да ти напиша имейл, но не искам да те карам да публикуваш твоя. Надявам се в настройките на блога или от гугъл профила ми да можеш да го вземеш и да драснеш ред, два, на които да отговоря.

    ОтговорИзтриване
  18. HellMan, мейлът ми го има в текста по-горе ;) hepaetos в gmail

    ОтговорИзтриване
  19. Предстои ти тежка диета и забрана към доста пикантни храни.И никакъв алкохол.Именно той отключва онази страшна думичка наречена цироза.Вярвам че ще справиш.Усмихвам ти се.

    ОтговорИзтриване
  20. Valkocompany, диетата се прилага при острата фаза на хепатита, когато имаш шанс да изчистиш сам вируса. Аз съм в хроничната :) В момента съм на интерфероново лечение. А с алкохола съм се разделила отдавна :)
    Благодаря за подкрепата :)

    ОтговорИзтриване
  21. просто си невероятна!благодаря за споделянето на нещо така лично с цел да помогнеш и на други.аз многократно се замислям дали да не се ваксинирам и след като започнах да те чета съм сигурна, че ще го сторя.

    :)

    ОтговорИзтриване
  22. Толкова човешко отношение лъха от всичко написано,
    съхранила си го независимо от проблема.
    Вярно е:
    много хора имат проблеми,
    но може би,когато ги споделиш дори с непознати
    хора като нас и получиш нашия коментар
    се чувстваш по- различно.
    Харесваш ми
    и ще те следя :)
    Поздрави,
    Дани

    ОтговорИзтриване
  23. Напълно те разбирам. Аз съм опериран от рак на ларинкса на 20.10.2007г.
    Отстранен ми е целият ларинкс заедно с рака, който не искаше да го пусне:)
    И това е основната причина да си направя блог /даже са три/...Защото не мога да говоря, само шепна...А иначе, мразя да пиша, макар,че чета много, но ...свикнах ...Dum spiro spero! :)

    ОтговорИзтриване
  24. Здравей много хубав блог поздравления.При мен хепатита е хроничен Б.Ще започвам лечение но незнам до колко е ефективно.Но докато не опитам.

    ОтговорИзтриване
  25. Здравей, боледувала съм от остър хепатит В преди много време (бях на четири години), но си спомням целия кошмар- лечението и диетите. Пожелавам ти от цялото си сърце да се излекуваш и вярвам, че ще успееш. Поздрави за блога, защото статистиката е страшна (само в моя кръг от приятели имам двама души с хроничен В, открит напълно случайно) и е много жалко, че не се прави почти нищо за информиране на хората. Успех

    ОтговорИзтриване
  26. Здравейте,
    На 02.02.1969г /неделя/ ме вземаха с линейка от къщи /живеех с майка си ,която вече не е м/у нас във влажна мъза/.Оказа се ХЕПАТИТ лежах във инфекционно отделение до 16 март.Бях на 17г сега съм на 58 имам 2 деца 28и 30год.!10 год. бях и кръводарител след това откриха АВСТРАЛИЙСКИ АНТИГЕН.Не е толкова страшно,ако в продължение на 3год се наблюдава и се пази стога диета!!!

    ОтговорИзтриване
  27. Ей, звучиш като много смислен човек, не се самодагмосвай с това "заразена съм". И кво от тва. Със сигурност в теб има много повече и по-важни неща от това че си болна от хепатит. Вирусът е най-малката част от теб:)

    Лечението го преминах преди 5-6 години (за момента всички контроли са ОК, да чукна на дърво) и винаги съм мислел за него като за нещо второстепенно.Това беше моя начин, всъщност. Ако твоя е да го правиш нещо супер важно в живота си - ок, но не го оставяй той да определя какво си, защото него днес го има, утре (пожелавам ти) го няма:)

    ОтговорИзтриване
  28. Случайно попаднах в блога ти, зачетох се, харесва ми начина ти на писане, желая ти успех. :)

    ОтговорИзтриване
  29. Впечатлена съм!
    От силата на духа ти, от човечността, топлината и мъдростта.
    Не, не е натоварващо тук, оптимистично е, докосващо душата и чоплещо мислите.

    Поздрави, пожелавам ти кураж и изцеление, по-малко и по-рядко разпадане и бързо събиране! :)

    ОтговорИзтриване
  30. Браво момиче! Бог да те благослови !

    ОтговорИзтриване
  31. Това е най- интересното нещо, което съм чела напоследък.Не може да ти се отрече невероятния талант за писане, дерзай, това е най-добрата терапия за теб в момента.

    ОтговорИзтриване
  32. не те познвам...а вече те обичам!

    ОтговорИзтриване
  33. Аз пък ,защото те познавам те обичам

    ОтговорИзтриване
  34. Здравей, знаеш ли дали в София кабинети за безплатно изследване на хепатит?

    ОтговорИзтриване
  35. провери дали този работи:
    http://hepatitis-minded.blogspot.com/2010/10/blog-post_11.html

    ОтговорИзтриване
  36. Дано се оправиш. Пишеш хубаво.

    ОтговорИзтриване
  37. Сърцето ми беше счупено, никога не вярвам, че отново ще се върна на моя бивш, докато д-р ЛОВЕ не върна моя бивш в рамките на 24 часа със силно любовно заклинание. Той е надежден за положителен резултат, свържете се с магьосника за любовна магия по имейл: {placeofsolution@yahoo.c om} или whatsapp на 1 443 281 3404

    ОтговорИзтриване

Чувствай се свободен да напишеш каквото пожелаеш, но те моля да го направиш на кирилица.

 
Блог класация Блогосфера Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Bulgaria License.